Full HD vetítés a rendezvényeken

Biztosan mindenki találkozott már a "Full HD" fogalmával, ha máshol nem, a bevásárlóközpontok és műszaki áruházak polcain. A hétköznapi használat során már megismerhettük előnyeit, azonban professzionális felhasználásnál egy kicsit más szemszögből is érdemes megvizsgálni az előnyeit. A lényeg ugyanaz, azonban rendezvényeinken egészen más szempontok alapján értékeljük a Full HD felbontást. 

Nézzük, mik azok a főbb szempontok, melyek miatt érdemes Full HD vetítésre váltani a rendezvényeken. Írásunkban megpróbáljuk az érveket úgy felsorakoztatni, hogy a laikus olvasónak is tiszta képet adjunk.

 

1. A legfontosabb dolog természetesen a képminőség.

A hagyományosan elterjedt XGA (1024 x 768) felbontáshoz képest, melyet a rendezvényeken megtapasztalhatott, 2,5-szer több pixel alkotja a képet. Nem nehéz elképzelni, hogy így egy részletgazdagabb, egyszerűen szólva szebb képet kapunk.


Ez egy kamera kép esetén annyit tesz, hogy láthatóvá válnak az eddig elmosódott részletek. Az arcokon érzékelhetőek az apróbb jellegzetességek, ráncok, anyajegyek, a hajszálak elkülönülnek, és egy sokkal életszerűbb, színeiben teltebb képet kapunk. Ezzel a legtöbben már találkozhattak egy otthoni HD film megnézése során is, vagy egy bevásárlóközpont demó videóján. 


De mi a helyzet egy prezentáció esetén?

Az előadó leül a laptopja elé, és a nagy felbontású, kiváló színmélységű képernyőjén megszerkeszti előadását. Elérkezik a rendezvény napja, és csalódnia kell. A színek nem stimmelnek, az apróbb írások olvashatatlanok, és gyakran megesik, hogy a grafikonon, vagy ábrán nincsenek meg azok a vonalak amiket berajzolt.

Az alábbi képen egy XGA és egy FullHD felbontású képről kivágott és felnagyított minta szöveget látnak. A részletek önmagukért beszélnek.


Ki a hibás? Rossz a projektor? Világos a terem? Nem ért hozzá a technikus?

A projektorok egy fehér felületre vetítenek. Ezt mindenki tudja, de vajon hányan gondoltak bele, hogy ebből a fehér felületből, hogy lehet feketét csinálni?! Szegény projektor kénytelen becsapni az agyunkat, vetít amit tud, mi pedig azt hisszük a kevésbé megvilágított területre, hogy az sötét, esetleg fekete. A dolog működik, de sosem lesz olyan kontrasztos, és színmélységű a képünk, mint egy monitoron volt.

 

Ok, de mi lesz a vonalakkal?

A nagy-felbontású képernyőn az 1-2 pixeles vonal jól látszódik, azonban a használatban lévő projektorok alacsonyabb felbontásúak, és így kénytelenek a képet "összenyomni". Ha 1920-ból 1024-et, 1080-ból pedig 768-at csinálunk, nem nehéz belátni, hogy 1-2 pixeles vonallal nehéz mit kezdeni. Így az akár szőrén szálán el is tűnhet. Ez persze elkerülhető tudatos prezentációkészítéssel, de miért is adnánk alább az igényekből, mikor a technológia már adott, és elérhető.

 

2. Megváltozott képarány!

A rendezvényeken én ezt a tényezőt találom a legfontosabbnak.  

Az ügyfél általában a lehető legnagyobb vetítővásznat szeretné látni a rendezvényén. Nehéz elfogadni, de egy bizonyos méret után már egyre kevésbé látható a vetítés. Úgy tartjuk, hogy a belmagasság mínusz 120 cm az a méret, ami az adott helyre berakható legnagyobb vetítővászon mérete. Ez már egy kompromisszumos érték, hiszen itt nem mást nézünk, mint hogy az egymás előtt-mögött ülő emberek, ilyen magasságban takarják ki a vetítővásznat. Helyesen  ez az érték a belmagasság mínusz 140,150 cm lenne, de ezt már végképp nehéz elfogadni az ügyfeleknek. Ha megvan ez az érték, akkor ki lehet számolni, mekkora vászonban is gondolkodhatunk. 


Vegyünk egy példát!

A terem belmagassága 330 cm. 330 cm - 120 cm=210 cm. (Példánkban ne kötődjünk a "létező" vászonméretekhez, csak a számokat vegyük alapul, így könnyebben összehasonlítható a két képarány.) Tehát 4:3-as "hagyományos" vászon esetén, a 210 cm-es magassághoz, 280 x 210 cm-es vetítővászon használható. Ez 5,88 nm


Mit tehetünk még?


Hogy más képarányban dolgozunk! Nem feltétlenül kell Full HD felbontásban, de más képaránnyal, mely lehet 16:10; 16:9, vagy akár panoráma esetén 2:1; 3:1; 4:1.
Legyen most a példa kedvéért Full HD, 1920 x 1080 pixel, 16:9-es képarány. A 210 cm-es magasság esetén a vetítővászon mérete: 373 cm x 210 cm, ami 7,83 nm.
A példában 2 négyzetméterrel nagyobb felületünk lesz. Ez ~ 34%-kal nagyobb vetített kép, és ennyivel több információ is.

 

3. Extra lehetőségek

Gyakran merül fel egy vetítés során, hogy extra igényeknek tegyünk eleget. Leggyakoribb kívánság, hogy egy kivetítőn több jelforrás képe jelenjen meg (PIP). Például egy számítógépes prezentáció mellett legyen, egy kamera kép, vagy két kamerakép, esetleg két számítógépes jel.
mai keverők, kapcsolók között már szép számmal találunk olyat, melyekkel ez a megoldás megvalósítható. De alapesetben, egy hagyományos 4:3-as XGA vetítésnél nem ajánljuk. A problémát itt is a felbontás okozza. Ha egy vetített felületre két képet nyitok be, akkor azok csak egy "részét fedik" a vetített képnek, így a felbontásnak is egy kis részletét "használják". Ez pedig azt jelenti, hogy a megjelenített információ elveszik, torzul. Egy ilyen ablakban a kép felbontás 500 x 375 pixel körüli lesz, mely egy gyengébb minőségű Divx filmnek, vagy egy igen gyenge minőségű telefonos videónak felel meg. 


A megoldás első körben itt is a felbontás növelése. Full HD felbontás esetén a kis ablakokban 900 x 700 pixel körüli felbontás érhető el (két egyforma ablakméret esetén), mely már csaknem megegyezik egy átlagos felbontású prezentációval, azonban fizikai mérete még így is valamivel kevesebb mint a fele a vetítővászon fizikai méretének. Tehát csak abban az esetben ajánljuk ezt a megoldást, ha a vetítővászon már alap esetben is megfelelően nagy méretű. 

További lehetőség ennek az igénynek egy látványos megoldására a panorámavetítés: ITT

A legfontosabb tényezőket figyelembe véve, talán sikerült segítséget nyújtani a témában. De nem mehetünk el egy fontos kérdés mellet, hogy mibe is kerül ez? Drágább mint egy hagyományos vetítés?

A válasz sajnos az, hogy igen. Igen, de miért?

A magyarázat nagyon egyszerű.  A projektorok gyártási technológiája más, költségesebb, ezáltal a beszerzési ára is magasabb, ami megmutatkozik a bérlési árakban is. A jelkapcsolókra is igaz mindez, és nem kivétel ez alól a kábel, a jelosztó, jelerősítő sem. Tulajdonképpen egy ilyen rendszer üzemeltetése minket is új kihívások elé állít. Sokkal nehezebb, és nagyobb körültekintést igényel egy ilyen rendszer üzemeltetése, ezáltal már az eszközök és kábelek beszerzése is. Azonban úgy gondolom, hogy a különbség nem kirívó, inkább reálisan tükrözi a két kategória közötti különbségeket.

Full HD projektoraink megtekintéséhez kattintson!

Vetítővásznak, többek között 16:9 és panorámavásznak ITT!

További információkért és árajánlatkérésért keressen bizalommal minket elérhetőségeinken!

+36 70 380 6275

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

 

 


Notice: Undefined property: stdClass::$pagination in /home/dcnrenta/public_html/templates/joomlage0056-designcanvas/html/com_content/article/default.php on line 153

Notice: Undefined variable: urls in /home/dcnrenta/public_html/templates/joomlage0056-designcanvas/html/com_content/article/default.php on line 159

Notice: Trying to get property of non-object in /home/dcnrenta/public_html/templates/joomlage0056-designcanvas/html/com_content/article/default.php on line 159

Notice: Undefined property: stdClass::$pagination in /home/dcnrenta/public_html/templates/joomlage0056-designcanvas/html/com_content/article/default.php on line 163
Joomla Templates - by Joomlage.com